Tracker: Anàlisi de vídeos a la classe de física. Implicacions educatives (II)

Certament, ja es fa servir Tracker en diferents institucions educatives, normalment de caràcter post-obligatori. Personalment he tingut la oportunitat de treballar amb Tracker a la universitat i a un curs MOOC (Massive Open Online Course), però la facilitat d’ús i la potencialitat d’aquest programari el fa també interessant en l’àmbit de la secundària.

En l’anterior post t’he descrit el programa Tracker i en aquest et comentaré les seves aplicacions educatives. És a dir, que pot aportar al procés d’ensenyament-aprenentatge a secundària l’ús de l’anàlisi de vídeos amb Tracker?

1. El teu món és el laboratori. Ciència quotidiana.

Que els alumnes aparquin la idea de que la física i la resta de ciències viuen tancades en les 4 parets del laboratori d’un excèntric amb bata i cabells de punta. Tracker ofereix la possibilitat de gravar una situació quotidiana i propera als alumnes – que ho facin els propis alumnes!- i desprès analitzar-la. D’aquesta manera es facilita la concepció de la ciència com una eina veritable i útil per a comprendre el món en el que vivim.

2. El centre no són les fórmules

Tracker també és una eina per desmitificar les fórmules científiques. Les matemàtiques són una eina, no el centre de la ciència. Tradicionalment, l’aprenentatge de la cinemàtica ha començat presentat les fórmules com quelcom que no se sap d’on ve i sovint incomprensible. L’aplicació d’aquestes es fa a uns exemples abstractes i, com a molt, a situacions teòriques (“Un tren surt de A a B a tants km/h i un altre surt de B a A…”). Tracker permet capgirar aquest full de ruta: partir d’un context vivencial per als alumnes i, mitjançant la modelització i l’anàlisi de la gràfica que el propi programa genera, arribar a la formulació matemàtica. Seguim potenciant la mateixa idea: la ciència està present en el teu món diari.

3. Desenvolupar la competència digital

Per últim i com ja saps, el que coneixem amb el nom de les noves tecnologies va arribar a la societat per a quedar-s’hi. Cada cop són més necessàries persones competents amb aquest tipus d’eines i l’institut té la missió de introduir aquests elements en el procés de desenvolupament dels seus estudiants. Certament els natius digitals d’avui en dia estan familiaritzats amb pantalles i aplicacions informàtiques, però cal dominar també la vessant educativa, formativa i productiva de les noves tecnologies.

Anuncis

Comenta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s