Els MOOC són per a l’estiu

Ara a l’agost no tot és platja, vacances i festes majors. Pots invertir el temps lliure que sol acompanyar la pujada de temperatures en activitats que millorin el teu currículum, formació i experiència – i que no tenen pas que ser avorrides. Per exemple, escriure un blog. O participant en un dels nombrosos MOOC que s’ofereixen on-line i que és del que et vinc a parlar avui.

MOOC: Massive Online Open Courses

MOOC són les sigles en anglès de Cursos Massius Online i Oberts. Aprofitant la conectivitat de Internet i la versatilitat de les eines 2.0, des de fa un any que apareixen aquests cursos, sovint amb el suport de grans universitats de referència. S’ofereixen cursos de moltes disciplines i àrees de coneixement. Des de controlar robots a composició musical o epidemies (i molt, molt més).

Són oberts a tothom i gratuïts en gran mesura (comencen a sortir versions premium en algunes plataformes). Solen basar-se d’uns vídeos teòrics setmanals, lectures recomanades i uns tests auto-correctius per fixar els coneixements treballats. L’avaluació dels cursos aprofita el caràcter massiu dels MOOCs. Milers d’alumnes s’inscriuen en un curs i aquests s’encarreguen d’avaluar el treball dels companys i resoldre els dubtes. Dues tasques que si haguessin de recaure en l’instructor serien simplement inviables. Mitjançant fòrums i reds socials es crea una comunitat d’estudiants que permet comentar les lliçons, connectar persones interessades en un tema determinat i afavorir l’aprenentatge.

Podem dir que els antecessors dels MOOC són plataformes com la Khan Academy o certs canals de Youtube de gran interès on s’hi veuen videolliçons – per exemple el d’aquest professor de biologia. S’afegeix una major interactivitat entre els estudiants, s’organitza al voltant d’un currículum amb les seves avaluacions i ja tenim un MOOC. Pots mirar plataformes com Coursera o MiriadaX (la primera majoritàriament en anglès, la segona en castellà) per buscar algun curs del teu interès.

Aquests cursos també han portat polèmiques, i en el proper post ens preguntarem, són els MOOCs l’educació del futur?

Anuncis

4 pensaments sobre “Els MOOC són per a l’estiu

  1. Retroenllaç: Són els MOOC l’educació del futur? | educAtòmica

  2. Retroenllaç: Ser professor: Els 3 mons de l’estudiant | educAtòmica

  3. Retroenllaç: Entre MOOCs està el tema | educAtòmica

  4. Retroenllaç: (MOOC) Com sobreviure al primer any com a docent | educAtòmica

Comenta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s