Són els MOOC l’educació del futur?

La meva experiència amb els MOOC (Massive Open Online Courses) va començar fa un any i mig. Des de llavors m’he inscrit en varis cursos, amb resultats diferents. A vegades altres obligacions impedien el seu seguiment complet, a vegades no em sentia ‘connectat’ amb la doctrina fel curs, però en global es una experiència molt recomanable com a estudiant.

Però són els MOOCs una bona plataforma des de el punt de vista del docent? Quines són les consideracions positives i negatives d’aquest model d’educació? Són els MOOC el futur de l’educació?

La varietat de cursos existents fan que virtualment qualsevol àrea de coneixement es pugui conèixer i aprendre a distància. El caràcter on-line permet realitzar aquest aprenentatge de manera autònoma (amb lo bo i lo dolent que això comporta) i amb una comunitat virtual al nostre voltant per resoldre els nostres dubtes. Tot això fa dels MOOC quelcom realment valuós i interessant, però els seus mecanismes tenen també parts fosques.

La autonomia de l’alumne implica un compromís d’aquest amb el curs i això pot ser un repte per depèn qui. I fora dels grups en xarxes socials i els fòrums, el procés d’aprenentatge és fa individualment. Ja saps que els humans som animals socials, i l’aprenentatge també es una activitat que es dóna millor en col·lectivitat. A més a més, en el procés de desenvolupament personal i cognitiu, sobretot en la infantesa però també en l’adolescència, les relacions interpersonals amb el grup d’iguals són claus.

La conclusió és que els MOOC tenen el seu paper en un món que exigeix una vida professional d’aprenentatge i desenvolupament personal i formatiu continu; però mai com a eix central d’una primera formació bàsica. Tot i que els docents de primària i secundària podem fer servir eines i recursos presents en aquest model on-line, no em d’oblidar que la funció d’un professor va més enllà dels aspectes a acadèmics i conceptuals. Cal treballar els aspectes socials, empàtics i emocionals que cada alumne requereix de manera individualitzada. I això no es pot substituir a través d’una pantalla (encara).

Tu que en penses?

Anuncis

2 pensaments sobre “Són els MOOC l’educació del futur?

  1. Retroenllaç: #eduPLEmooc, curs dirigit a docents conectats | educAtòmica

  2. Retroenllaç: Entre MOOCs està el tema | educAtòmica

Comenta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s