TED: El perill de negar la ciència – Michael Specter

“Tothom té dret a tenir una opinió pròpia, i a tenir una opinió pròpia sobre el progrès. Però hi ha una cosa sobre la que no tens dret: no tens dret a tenir uns fets propis.” – Michael Specter

Qui més qui menys, tots tenim un tema (o varis) que quan surt en una conversa ens fa remoure en el nostre seient i no podem evitar dir la nostra opinió. Hi ha qui li pasa amb certs aspectes de la política o amb els esporta. Quan surto amb els amics i algú esmenta qualsevol terapia de les anomenades alternatives, m’he de mossegar la llengua per a no alçar l’estandard de la ciència i denunciar aquestes pràctiques o creencies.

A part de converses molt interessants (que des de aquí agraeixo a parella, amics i familiars), aquesta actitud m’ha guanyat comentaris des de ‘escèptic‘ i ‘tancat de mires‘ a ‘massa científic‘. I es cert que a vegades se’ns calenta la boca, però com a educadors i científics tenim la responsabilitat de lluitar contra aquest desconeixement o analfabetització científica. Hem de lluitar contra la creixent fòbia a la ciència.

Negar la ciència és una actitud molt perillosa, com diu el periodista Michael Specter en una conferència TED. En ella defensa per què no es pot aspirar a solucionar els problemes actuals de la humanitat donant l’esquena a les evidències i el mètode científic. Fa servir exemples tant dramàtics com les campanyes de rebuig a les vacunes fruit d’uns estudis fraudulents que correlacionaven (sense criteri científic) aquest tractament mèdic amb l’autisme. Estudis posteriors van demostrar la falsedat d’aquesta correlació, però el mal ja estava fet i molts pares i mares es van negar (i es neguen) a administrar vacunes als seus fills.

Fa més o menys una setmana que la primera hamburguesa de laboratori, feta a partir de cèl·lules mare, va ser tastada i presentada com el futur en l’alimentació. Michael Specter parla, en aquesta conferència del 2010, de la manipulació genètica d’aliments com a solució als problemes de desnutrició mundials. Aquests temes generen debats i discussions etics i morals els quals són realment perjudicials si es fonamenten en la negació científica. Ja sigui per ignorància o, malauradament, per por.

Et recomano que donis un cop d’ull a la conferència i t’animo a que deixis la teva opinió al respecte en els comentaris.

Nota: Aquesta entrada ha estat inspirada per l’article de Naukas.com i la esmentada conferència TED de Michael Specter “The danger of science denial”

Anuncis

Un pensament sobre “TED: El perill de negar la ciència – Michael Specter

  1. Retroenllaç: TED: Idees que mereixen compartir-se | educAtòmica

Comenta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s