ClassRealm: jocs de rol + educació. Exemple de ludificació educativa.

Desprès de veure que és això de la ludificació (que els anglesos anomenen “gamification”) i quins són els beneficis que pot aportar aquesta tècnica de disseny a un entorn com es una aula educativa, és el moment de presentar un exemple real de ludificació aplicada a l’educació: el projecte ClassRealm de Ben Bertoli.

classrealm

Aquest professor i addicte als videojocs va voler introduir elements propis dels jocs de rol on-line a la seva feina educativa diària per tal d’ajudar als seus alumnes a fer-ho millor, tant dins com a fora de l’aula. Alguns dels elements que em semblen més remarcables de ClassRealm són els següents:

– Cada alumne crea un alter-ego o avatar per a ClassRealm combinant races i tipus de personatges típics dels jocs de rol. Es un component que podem dir estètic, però identifica a l’alumne-jugador com a part de ClassRealm.

– Cada jugador guanya experiència i puja de nivell durant les classes realitzant feines, participant en veu alta, ajudant als companys… Per altra banda, existeixen missions o quests opcionals que els alumnes poden realitzar per tal de guanyar medalles i reconeixement. Bertoli es va sorprendre gratament quan una gran majoria de l’alumnat va realitzar una d’aquestes tasques tot i el seu caràcter opcional.

EDventures. Són l’eix central del ClassRealm, on els jugadors aconsegueixen el gruix de la seva experiència i progressen en l’aprenentatge. Serien els deures i tasques del dia a dia del curs però adaptades al món de ClassRealm. Requereix un esforç extra del professor el disseny i seguiment d’aquestes ‘Eduventures’, però és on la ludificació educativa pot mostrar tot el seu potencial. Treballs cooperatius, cerques d’informació o la simple resolució de problemes es veuen enriquits per el factor social i de progressió de nivell que aporta la ludificació.

Desprès de l’èxit que li va suposar incorporar a l’aula, Ben Bertoli esta portant a terme la creació d’una plataforma on-line per tal de que qualsevol docent del món pugui crear el seu projecte ClassRealm. Podeu trobar més informació a la seva plana webal seu blog i mitjançant el compte Twitter @ClassRealm.

Tu no voldries visitar ClassRealm? Els teus anys d’estudiant no haguessin estat diferents?

Anuncis

Comenta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s