Ensenyar a superar un examen o educar per al futur

Fa ja uns quants anys anava a l’autoescola i feia pràctiques amb el cotxe. Giri a l’esquerra, estacioni quan pugui i tot això. Desprès d’unes quantes sessions pujaves a l’examen i amb més o menys intents aconseguies el carnet. Està força generalitzada la sensació de que en les pràctiques de l’autoescola t’ensenyaven a superar l’examen. Un cop tenies el carnet a la mà i la “L” al cotxe començaves a aprendre a conduir.

Aquests dies comença l’època d’examens finals i per a alguns alumnes s’apropa la temuda “selectivitat”. Em pregunto quants d’aquests alumnes, independentment de la nota numèrica que obtinguin en aquests exàmens, hauran adquirit realment els coneixements, en el sentit més ampli del terme, amb que la societat els ha volgut dotar a través de l’escola o l’institut.

Multiple-Choice-Exam-Preparation
Els exàmens i l’avaluació numèrica eclipsa l’aprenentatge real de l’alumne. En la meva opinió, no existeix una correlació clara entre la qualificació numèrica i les probabilitats d’èxit futur o la formació i qualitat com a persona social de l’alumne. Aquest tipus d’avaluació, per sistemàtica i còmode, predomina en el sistema educatiu, “avalada” per la tradició i reforçada per les pressions econòmiques de la societat.

Malauradament, alumnes amb notes brillants simplement han estat ensinistrats per a superar un determinat model de pregunta coneguda i practicada repetidament. I el futur es ple de preguntes desconegudes. Com a docents ens hem d’ocupar en educar per al desconegut.

Anuncis

Comenta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s