El secret del bacon? Química! – Ciència del món quotidià

Per què el bacon (cansalada, panceta, com li vulguis dir) fa tanta bona olor? T’has de sentir culpable si durant les vacances has afluixat la bufeta mentre et banyaves en el mar? Per què els gossos s’oloren el cul uns als altres amb tanta intensitat? Moltes d’aquestes preguntes essencials a la vida tenen una sola resposta: la química!

El canal de youtube de la American Chemical Society recull varies d’aquestes preguntes i les respon d’una manera atractiva i ben produïda. Aquí teniu un exemple i trobareu tots els videos en aquest link.

Que fan aquests vídeos en un blog sobre educació? Més enllà de la fascinació personal per la ciència, aquests vídeos em fan pensar en un dels debats més profunds en l’àmbit educatiu: què s’ha d’ensenyar a l’escola i al institut? Quina és la finalitat del sistema educatiu?

Les respostes a aquestes preguntes tenen tantes cares diferents com docents, pedagogs, alumnes i famílies. Alguns defensen que els continguts teòrics, les lleis universals i les fites del coneixement humà són l’objecte a transmetre a les aules. Altres aposten per una educació en valors humans i ciutadans. Molts diuen que els valors són competència de les famílies i que no es pot sobrecarregar als docents. Uns pocs legislen i potencien un sistema educatiu al servei de l’empresa i els mercats… El debat es ramifica fins a extrems inacabables.

No s’han de foragitar els conceptes teòrics i el coneixement conceptual de les classes, però si que s’han de presentar d’una manera efectiva. Ja sigui en l’àmbit de les ciències o no, els continguts que es treballen a l’aula han de tenir una connexió directa amb el món que envolta a l’alumne. Aquests vídeos demostren quelcom que a vegades és difícil de justificar i que passa desapercebut per a molts alumnes que assisteixen a les aules desmotivats al no veure relació entre el món escolar i el món real. L’educació s’ha de justificar més enllà de l’argument “et farà servei dins d’uns anys”.

Cal educar en ciència perquè vivim en ciència.

Anuncis

Un pensament sobre “El secret del bacon? Química! – Ciència del món quotidià

  1. Retroenllaç: I això per a què serveix? Actituds científiques | educAtòmica

Comenta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s