L’aprenentatge basat en jocs, de la mà de Lu2

A vegades es guanya, sempre s’aprèn.

Aquesta frase ve a ser el leitmotiv del Xavier Moratonas i la Natàlia de Lu2, l’empresa familiar amb seu a Mollet del Vallès dedicada en cos i ànima a l’Aprenentage Basat en Jocs (GBL per les seves sigles en anglès).

Durant les XXI jornades Krítikas, organitzades pel club de rol Kritik de Barcelona el passat mes d’octubre, vaig poder assistir a una xerrada on el Xavi ens va presentar la feina que realitza Lu2 i els fonaments del GBL. I és que els jocs poden ser molt més que una forma sana d’entreteniment amb els amics i familiars. Els jocs poden ser una eina pedagógica i un recurs educatiu que permeten treballar desde habilitats relacionals i comunicatives a habilitats de l’àrea de les matemàtiques i la lògica.

El GBL es basa en treballar i desenvolupar aquestes habilitats mitjançant els jocs de taula. En aquest aspecte difereix moltíssim dels processos de gamificació, en els que mecàniques i elements propis dels jocs s’apliquen a contexts no lúdics. Existeixen propostes de gamificació aplicades a l’educació, com Zombiologia, però en el GBL no es “vesteix” de joc l’aprenentatge si no que és amb els propis jocs com s’aprèn.

Tenim la sort de viure un període molt ric en quan a varietat de jocs de taula amb novetats mes a mes, però no tots els jocs de taula serveixen per al GBL. Entre d’altres coses, l’equip de Lu2 fa una tria dels jocs òptims per a la seva inclusió en un GBL i realitza tallers i jornades per tal de donar a conèixer aquesta interessant proposta educativa.

Aquest tipus d’aprenentatge dirigit i basats en els jocs de taula també vol defensar la idea de que, en una societat cada cop més menjada per les pantalles electròniques, és pot treure profit d’activitats tan off-line com reunir-se al voltant d’una taula i fer unes partides.

Per últim, durant la xerrada vaig tenir l’oportunitat de conèixer també al Natxo, un inquiet professor de ciències socials que inclou els jocs de rol i d’estratègia en les seves classes. En un proper post parlarem del seu projecte, però mentrestant no deixeu de donar un cop d’ull al seu blog 1d10enlamochila.

Anuncis

5 pensaments sobre “L’aprenentatge basat en jocs, de la mà de Lu2

  1. Retroenllaç: I si tots fem campana? | educAtòmica

  2. Retroenllaç: (Jocs) Adaptant el joc de taula Fauna a classe | educAtòmica

  3. Retroenllaç: (Gamificació) Crítica a Faidutti: “Jeu et éducation” – (I) Introducció | educAtòmica

  4. Retroenllaç: L’expansió del #gamificurs, les segones parts poden ser bones. | educAtòmica

  5. Retroenllaç: (Gamificació) Gamificació Educativa a les FanConBCN | educAtòmica

Comenta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s