Descobrint la Fotografia Matemàtica

Es diu de les matemàtiques que són el llenguatge en el que està escrit l’univers. Però el primer que ens ve al cap al pensar en matemàtiques és quelcom similar a…

La visió comuna de les matemàtiques

La visió de les matemàtiquesLes matemàtiques semblen alienes a la vida quotidiana. Sempre hi ha les excepcions d’aquells que les desenvolupen en el seu camp laboral, però el gruix de les persones només té contacte conscient amb les matemàtiques quan li tornen mal el canvi o en contades gestions. La realitat és que les matemàtiques ens envolten.

No parlo tan sols de càlculs. Parlo de figures geomètriques, de successions, de l’estadística, la simetria i els mosaics, de la probabilitat, dels jocs, de l’atzar… Tots aquests àmbits queden apartats pel pes curricular de l’aritmètica i l’àlgebra a les últimes sessions del trimestre (i això, amb sort). El resultat és que gran part de la població veu les matemàtiques associades a pissarres de fórmules i números, feta per individus tancats en despatxos poc airejats.

La fotografia matemàtica és una eina per a trencar la visió tancada i poc accessible que es té de les matemàtiques. Buscar les matemàtiques amagades en una fotografia i ressaltar-les amb un títol adequat és una activitat transversal molt adient per a fer amb alumnes de secundària. I de fet, molts centres organitzen concursos anuals entre els alumnes i els docents. Més enllà, l’ABEAM (Associació de Barcelona per l’estudi i aprenentatge de les Matemàtiques) organitza un concurs en el qual poden participar diferents centres; i també el departament de didàctica de les matemàtiques de la UAB organitza un obert a tothom. I en les galeries de les edicions anteriors podem trobar autèntiques obres d’art.

Paràboles d’alts vols

Cerillas de Gauss

1/8

Des de l’inici d’aquest any estic treballant en un col·legi a Barcelona donant classes de matemàtiques i biologia a alumnes de secundària (i en part és aquest el motiu de la sequera d’actualitzacions del blog). Durant aquest últim trimestre muntarem un concurs de fotografia matemàtica. La presentació del projecte als companys i als alumnes ha estat molt ben rebuda, despertant interès en alguns dels alumnes més apàtics amb l’assignatura. Miraré de compartir les fotos guanyadores d’aquest concurs que em té força il·lusionat en un futur post. Però aquí podeu trobar molts exemples mentrestant.
Anuncis

3 pensaments sobre “Descobrint la Fotografia Matemàtica

  1. Retroenllaç: I si tots fem campana? | educAtòmica

  2. Retroenllaç: Petita valoració del curs 14/15 | educAtòmica

  3. Retroenllaç: I els premiats del I concurs de fotografia matemàtica són… | educAtòmica

Comenta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s