(MOOC) Com sobreviure al primer any com a docent

La llibertat d’horaris que presenta l’estiu, amb les classes finalitzades i la relativa absència de preses fa que sigui una estació perfecta per a fer un dels molts cursos on-line que s’ofereixen per la xarxa. Molts d’ells, a més, estan especialment pensats per al desenvolupament professional dels docents.

Un d’aquests cursos, i que vaig estar fent a finals de juliol, és el “Surviving Your Rookie Year of Teaching: 3 Key Ideas & High Leverage Techniques”. Un nom molt llarg per a un curs més aviat curt però que m’ha semblat força interessant. El realitza l’organització Match Education i es pot cursar des de la plataforma Coursera amb l’avantatge de que es pot fer al teu ritme, sense calendaris o dates d’entrega.

Les 3 idees clau que es tracten en aquests curs són:

1- Consistency. Fa referència a la consistència entre les expectatives d’aprenentatge del docent i la realització de les diferents tasques a l’aula, com es donen les instruccions i les conseqüències quan els estudiants no assoleixen les expectatives.

2- Ratio. Es refereix a l’assoliment d’un adequat esforç d’aprenentatge per part dels estudiants quan es presenta una determinada activitat. Es busquen tasques que requereixin un apropiat treball mental i que s’hagin de resoldre amb l’ajut de diferents punts de vista, i per tant es fuig del pur treball individual.

3- Building relationships. Encara la relació docent-alumnes-família com a peça clau en l’assoliment d’un bon aprenentatge i encoratja a realitzar trucades als pares dels alumnes de manera periòdica, ja siguin missatges de correcció com de reconeixement.

Com deia, és un curs curt i que es fa curt, però les tècniques per enfortir cadascuna d’aquestes idees claus i els marcs teòrics que presenten m’han semblat molt aprofitables. De fet em disposo, com a mínim, a mirar de construir bones relacions amb els alumnes i a agafar una rutina de trucades a les famílies de cara el curs vinent.

Sóc conscient que, com en gairebé tots de la professió docent, la millora professional es recolza sobre la pràctica i els llibres, cursos i guies parlen d’una realitat difícil de veure a les aules. Tot i així dóna certa seguretat per anar tirant i recollint l’experiència.

Anuncis

2 pensaments sobre “(MOOC) Com sobreviure al primer any com a docent

  1. Retroenllaç: (Ser professor) Reptes per al curs 2015-2016 | educAtòmica

  2. Retroenllaç: (Ser professor) Avaluació docent. Si, però… | educAtòmica

Comenta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s