(Ser professor) Petits pensaments del consumisme educatiu. #blimagen

L’èxit del consumisme és la comoditat. La immediatesa. Ja no tenim prou amb desitjar alguna cosa; la volem ara i a esforç zero. Comprar, consumir, llençar, comprar.

I com a reflex de la societat, les aules són cada cop més consumistes. Alumnes amb el canell endurit de copiar en llibretes uniformades el paràgraf del llibre, els apunts de la pissarra o el dictat del professor. Copiar, memoritzar, vomitar, oblidar. Diuen els alumnes, cal aprendre aquest apartat si no sortirà a l’examen? Diuen els professors, cal esforçar-se en sortir dels currículums o de les guies didàctiques de les editorials si aquesta feina no serà valorada? Crec que no és que estigui bé sortir-se de les línies, crec que és necessari.

Un dels principals atractius de la docència, si més no tal com jo l’entenc, és la llibertat que dóna. Per sota dels imperatius curriculars fets pels governs i el funcionament del centre fet per l’equip directiu, la llibertat de càtedra a l’aula és el pati de jocs del professor. Bona part de la tasca educativa té un component de recerca. La complexa diversitat d’alumnes, entorns i contexts, juntament amb el vertiginós canvi constant de la societat fa que els professors sempre ens moguem en terrenys inexplorats. Benvinguts siguin. Estem obligats a experimentar, a provar, a fallar i a millorar, si el que volem és ajudar als nostres alumnes a ser crítics, creatius, pensadors, flexibles i solvents.

Deixar de consumir llibres de text, informació enllaunada i metodologies rígides prefabricades per molt còmodes que siguin per començar a crear projectes únics, potenciar habilitats realment útils i construir coneixement juntament amb els alumnes.

(Aquest post respon al repte llençat pel docent Jordi Martí en el seu blog Xarxatic, en el que proposa a fer una reflexió educativa disparada per la imatge que podeu veure. Aquí trobareu un recull d’usuaris participants i aquí la reflexió del propi Jordi Martí.)

 

 

Anuncis

2 pensaments sobre “(Ser professor) Petits pensaments del consumisme educatiu. #blimagen

  1. Retroenllaç: Ya tenemos la imagen… ahora a bloguear :) | XarxaTIC

  2. Retroenllaç: (Ser professor) Valoració del primer trimestre 2015-2016 | educAtòmica

Comenta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s