(Ser professor) A les escombraries: la curta vida dels projectes escolars

Com a activitat final de les classes que hem dedicat aquest trimestre a parlar de l’univers i el sistema solar, vaig proposar als alumnes de primer d’ESO la presentació d’un projecte sobre els eclipsis. El format era lliure i he rebut presentacions amb diapositives, murals, treballs escrits i fins i tot una simulació en 3D… Tot i això la gran quantitat d’alumnes han optat per fer maquetes amb pilotes de diferents tamanys, pintades, penjades de fils o subjectades amb filferros. Avaluar tots aquests projectes no ha estat pas senzill però un cop fet, a la classe següent, vaig anunciar als alumnes que ja els podien passar a recollir per tornar-los a casa seva. La sorpresa em va arribar quan la resposta va ser que els podia llençar.

Alumnes que s’organitzen en grups, queden a una casa determinada i dediquen temps i esforços en uns treballs que, un cop tenen la nota acadèmica, troben el seu destí en els abocadors. I ja no parlem que durant aquest procés han mobilitzat als pares i han comprat un material. Un conjunt d’esforços que acaba a les escombraries.

Crec en que allò important no es tant el producte final sinó el camí recorregut. L’aprenentatge està en el procés, en el verb fer. Però el resultat final es mereix més respecte, un sentit “existencial” més elevat que veure’s reduït a una simple xifra.

Per qüestions d’espai al centre, els treballs tornaran a les mans dels seus creadors en breu, i d’aquí aniran, probablement, a les deixalles. Intentaré salvar un parell de projectes abans que acabin reconvertits en pasta de paper.

Anuncis

Comenta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s