(Ser professor) Avaluació docent. Si, però…

Encara no fa un any que tinc la sort de treballar com a docent de secundària a temps complet. He treballat en un parell de centres, amb alumnes i assignatures variades que d’entrada no entrarien dins de la meva zona de seguretat establerta per la formació acadèmica. Cada dia aprenc coses noves dels alumnes i dels companys professors, intento fugir de les classes estàndards i introduir noves metodologies i dinàmiques amb cert esperit d’experimentador. Vaig escrivint en un blog, segueixo publicacions d’altres docents a la xarxa, si el temps m’ho permet participo d’algun curs de formació online i no dubto que en un futur proper començaré a participar de cursos de formació docent continuada.

Potser altres companys de professió no necessiten fer totes aquestes acciones i l’experiència ha sigut suficient escola per ells; o potser tenen un interès nul en millorar. Tot això ho faig amb l’objectiu d’aprendre i millorar com a professor. Com se si estic millorant?

L’autocrítica la cultivo i trec temps per revisar que he fet a classe aquell dia, si presentar d’aquesta manera un tema ha estat profitós o no, si ha captat l’atenció dels alumnes, si m’he explicat més o menys bé. L’autoavaluació no és suficient. Recentment s’han escoltat veus polítiques plantejant-se incentius i càstigs econòmics als docents en funció de la qualificació en avaluacions externes del centre.

Suposo que peco d’ingenu per esperar que tots els docents siguin vocacionals i vulguin millorar en la seva feina, però ni tocar econòmicament un sector ja força malmès en els pressupostos generals ni avaluar els centres amb un mateix sistema es una bona idea. Estic en part d’acord amb el filòsof Jose Antonio Marina quan diu que cal una figura d’avaluació externa en funció d’assessor pedagògic dels docents i no en funció d’inspecció burocràtica. Però això em sona a utopia en una societat on l’educació i la professió docent està tan poc valorada.

Anuncis

4 pensaments sobre “(Ser professor) Avaluació docent. Si, però…

  1. Retroenllaç: (Ser professor) Valoració del primer trimestre 2015-2016 | educAtòmica

  2. Retroenllaç: (Gamificació) Valoració i experiències de la primera setmana | educAtòmica

  3. Retroenllaç: (Ser professor) Objectius per al tercer trimestre 2015-2016 | educAtòmica

  4. Retroenllaç: (Ser professor)(Gamificació) La cara fosca de la gamificació | educAtòmica

Comenta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s