(Gamificació) Crítica a Faidutti: “Jeu et éducation” – (I) Introducció

La setmana passada aprofitava el dia de les #educentadas per afirmar que gamificar és un error. El post va sortir de la unió d’exagerar les meves preocupacions al gamificar i un interessant article del dissenyador de jocs i professor d’institut francès Bruno Faidutti.

(Vaig arribar a aquest article gràcies a Pepe Roma @Kalarien, col·laborador del podcast sobre jocs de taula Dias de Juego Magazine @diasdejuego, on té una secció on parla de jocs i educació anomenada El Rincón de Summerhill)

En l’article “Jeu et éducation“, l’autor del gran Ciudadelas resumia en tres punts la seva negativa a mesclar els jocs i la docència:
El joc és una diversió, un entreteniment, una evasió del món real i com a tal xoca frontalment amb la funció de l’escola de preparar l’alumnat per a sobreviure de manera exitosa a aquest món real.
El joc afavoreix l’anàlisi crític o estratègic d’un problema, però sempre basant-se en un model abstracte prefixat i això fa perdre flexibilitat a l’hora de buscar solucions. L’exemple (molt encertat) que posa és que els polítics han respost de manera fallida a un problema socioeconòmic real al basar-se en un model abstracte i matemàticament ferm.
El disseny d’un joc per a treballar un contingut a classe és una tasca molt poc eficient. Requereix moltíssim temps en comparació a la utilització que tindrà a l’aula, i el temps no és quelcom que ens sobri als docents.

Salvant les distàncies entre l’Aprenentatge Basat en Jocs (ABP) i la gamificació, on tinc més experiència, em proposo treure punta a cada punt de l’article en una sèrie de posts.

Anuncis

Un pensament sobre “(Gamificació) Crítica a Faidutti: “Jeu et éducation” – (I) Introducció

  1. Retroenllaç: (ABJ) Dissenyant un joc per a l’aula: Introducció (I) | educAtòmica

Comenta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s