(Gamificació) Crítica a Faidutti: “Jeu et éducation” – (III) Estratègia o anàlisi crítica

Els jocs eduquen. Aporten habilitats. La qüestió és si aporten les habilitats desitjades dins d’un context d’educació formal.

Resultat d'imatges de architect citadels

Quan Bruno Faidutti respon aquesta pregunta en l’article “Jeu et éducation” defensa que els jocs, sobretot aquells que es fan servir per ensenyar economia o sociologia, es basen en uns models prèviament establerts que ja pressuposen una visió concreta de la societat. Dit d’una altra manera, són jocs tendenciosos.

I un altre argument (amb el que puc estar força d’acord) és que aportar una activitat amb un marc prefixat i poc flexible als alumnes, i en la qual només una estratègia determinada es efectiva, impedeix que es desenvolupi un sentit crític i una capacitat d’anàlisi que faci arribar a idees innovadores.

La qüestió és si es pot desenvolupar un esperit crític amb un joc de dinàmiques i mecàniques prefixades. Trobar l’estratègia guanyadora dins dels elements del jocs o potenciar les solucions de pensament lateral?

Resultat d'imatges de carton caja

Això si, acaba trencant una llança a favor del disseny de jocs (no tant el joc en si). I diu que aquest procés ajuda a l’aprenentatge ja que dissenyar un joc es fonamenta en l’elaboració d’un model matemàtic i per tant, ajuda a replantejar conceptes i idees abstractes. No m’atreveixo a dir que activitats on els alumnes han de dissenyar jocs sigui bo perquè encara no ho he provat (ja arribarà). El que si puc dir és que tenir mentalitat de dissenyador de jocs (o de GM) és una habilitat que mai sobra en el repertori d’un docent.

Anuncis

Comenta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s