educAtòmica

Aprenent a ser professor entre jocs i ciència

(Gamificació) L’homicidi al carreró Puddlehop – Una gamificació forense per al laboratori de ciències

“Tot feia pensar que la tranquil·litat en les oficines de la divisió forense havia acabat quan l’inspector Ernst A. Minalow va entrar en el laboratori amb la gavardina posada i una expressió seriosa. Amb la cara d’aquell que no ha dormit més de 2 hores seguides en l’última setmana, va ordenar als membres de la divisió que preparessin el material: s’havia descobert un cadàver al carreró Puddlehop, a la zona industrial de la ciutat”

02_street_background_crimescene

“L’homicidi al carreró Puddlehop” és una gamificació per a treballar els procediments i les tècniques bàsiques d’un laboratori científic així com el seguiment autònom i l’elaboració de guions de laboratori. Va sorgir durant el #gamificurs de l’estiu del 2018 amb la idea de fer-lo servir al llarg del curs escolar 18/19 amb els alumnes de l’assignatura de 4t d’ESO Ciències Aplicades a l’Activitat Professional.

dav

De manera resumida, els alumnes ajudaran a la resolució d’un crim mitjançant cinc pràctiques de laboratori en els que simularan tècniques habituals dels científics forenses (que no metges forenses): obtenció i anàlisi de cabell humà, determinació de patrons en vidre trencat i extracció i visualització d’ADN són algunes d’aquestes pràctiques. A mesura que es succeeixen les pràctiques, els alumnes coneixeran més característiques del culpable del crim, fet que els permetrà discriminar els innocents d’un conjunt de sospitosos. Un cop descobertes les cinc característiques del culpable, es fa un “interrogatori final” agafant la dinàmica del joc Rapidcroco de Roberto Fraga.

pic2800118

Us comparteixo el material d’aquesta gamificació per si teniu curiositat i interès. Si us és útil agrairé molt que m’ho feu saber i estic a la vostra disposició pels dubtes o propostes de millora que puguin sorgir.

L’homicidi al carreró Puddlehop v.01 (Document general)
Rúbrica d’avaluació de les proves forenses
Prova Forense I: Obtenció i estudi de cabell humà. (Guió de laboratori)
Prova Forense II: Estudi de fibres de teixit per combustió. (Guió de laboratori)
Prova Forense III: Observació de patrons en vidres trencats. (Guió de laboratori)
Prova Forense IV: Extracció i visualització de ADN. (Guió de laboratori) (Pròximament)
Prova Forense V: Revelació d’emprentes dactilars. (Guió de laboratori) (Pròximament)

Published by

Comenta